Tips voor ouders bij het opvoeden van een hooggevoelig kind

Het opvoeden van een hooggevoelig kind kan een hele uitdaging zijn. Je kind is snel van slag, kan niet tegen veel prikkels en reageert heftig op veranderingen. Wat is belangrijk in de opvoeding van een hooggevoelig kind?

Toon begrip
Voor je kind is het belangrijk dat het zich begrepen voelt. Het is daarom goed om met je kind te praten en begrip te tonen. Neem de dag door en luister naar je kind.
Hier kun je een stappenplan vinden voor het geven van erkenning.

Bied structuur

Kinderen die hooggevoelig zijn houden van duidelijkheid. Ze weten goed waar ze aan toe zijn. Houd zoveel mogelijk vast aan een vaste dagindeling, want dit geeft rust voor je kind (ook in weekenden en in vakanties).

Zorg voor voorspelbaarheid

Hooggevoelige kinderen kunnen moeite hebben met veranderingen, daarom is het belangrijk om je kind te laten weten als je moet afwijken van de vaste structuur.

Rust
Zorg dat je kind voldoende slaap en rust op een dag krijgt en probeer prikkels te voorkomen waar dat kan. Spreek af dat je kind zich op dit plekje mag terugtrekken, als hij zich onrustig voelt. 

Geef tijd
Hooggevoelige kinderen nemen zoveel informatie in zich op dat het meer tijd kost om alles te verwerken. Neem taken niet over, maar deel taken op in kleine, haalbare stapjes. 

Positief opvoeden
Luistert je kind niet, is hij of zij snel boos of laat hij lastig gedrag zien? Je kind doet dit niet expres, maar het gebeurt vanuit onmacht. Je kind geeft met z’n gedrag waarschijnlijk een signaal af dat er iets aan de hand is. Probeer rustig te blijven. Bij boosheid krijgt je kind nog meer prikkels en dan raakt het nog meer overstuur. Dit klinkt misschien logisch, maar soms is er niets zo lastig als rustig blijven. Straffen werkt dan averechts. Zeker bij gevoelige kinderen, omdat ze zich snel afgewezen voelen. 

Bron: https://psychogoed.nl/hooggevoelig-kind-kenmerken-en-opvoedtips/

Schuiven naar boven