Hoogsensitief met een negatief zelfbeeld?

                                                  “Ik haat mezelf!, Ik ben lelijk!”

Dit doet wat me je wanneer je je kind dit hoort zeggen.  
Helaas komt het nogal eens voor dat een kind niet tevreden is over zichzelf. Ook uitspraken als;
“zij kan dan veel beter dan ik”, of “ik ben toch dom”.
Een negatief zelfbeeld komt vaker voor bij een hooggevoelig kind.
Hoe komt dat? Maar nog belangrijker: wat kun je daaraan doen?

Ik denk liever niet in hokjes maar grofweg schets ik even even 3 verschillende groepen waarin je je hoogsensitieve kind mogelijk zal herkennen. 

– “Kruidje-roer-me-niet”?
Als er te veel op je kind afkomt, kan dat heel vermoeiend zijn. Drukte en onrechtvaardigheid kunnen je kind overstuur maken. Je kind heeft dat echt rust nodig om alles te overdenken en te voelen wat er in je lichaam gebeurt.
Een overprikkeld kind kan heel heftig en overgevoelig reageren. Dan zijn ze snel van slag en lichtgeraakt, net een kruidje-roer-mij-niet. Je kind kan dan ook snel huilen, heel boos worden of weglopen.
Deze kinderen doen alles voorzichtig, aarzelen en overwegen. Een bedachtzaam en voorzichtig kind.

– “De zorgzame pleaser”
Een hooggevoelig kind voelt, meer dan de meeste anderen, haarscherp aan wat anderen verwachten, willen, hopen, wensen. Waardoor je kind het gevoeld heeft voor iedereen te zorgen. Te zorgen dat iedereen tevreden is, zorgen dat niemand teleurgesteld is, boos of verdrietig is. Kortom, dat alles is harmonie is.
Deze kinderen zijn vaak erg sociaal en zorgzaam en liggen goed in de groep.

Wanneer je kind het idee heeft of aanvoelt niet aan die verwachtingen en wensen te kunnen voldoen is het bang dat de harmonie is verstoord. Want was als die ander teleurgesteld is op jou? Dan heeft het kind in zijn eigen ogen gefaald. Daardoor doet het kind er bijna alles aan om iedereen tevreden te stellen. Wanneer ze dan in hun ogen toch hebben gefaald stijgt de spanning zo snel dat het kind, zowel geestelijk af fystiek, in de stress schiet.

Dit wordt nog meer versterkt wanneer mensen oordelen, eisen of streng zijn.
En nog hefftiger wanneer mensen boos worden, afwijzen en veroordelen.

Hooggevoelige kinderen maken hier een gevoelsmatige “denkfout”. Ze gaan namelijk geloven dat zij niet voldoen! Als dat vaak gebeurt gaan ze nog harder hun best doen om alles zo goed mogelijk te doen want niet reëel is. Zo ontstaat een negatief zelfbeeld. “Ik kan het toch niet” of, “ik doe het altijd fout” of “ik ben lelijk en dom” zijn uitspraken die hierbij horen. Dit is een signaal dat je kind het gevoel heeft niet te kunnen voldoen.

– “Hooggevoelig maar tegendraads?”

Maar wat als je kind een uitspraken doet die bij een negatief zelfbeeld horen, maar je juist helemaal niet het idee hebt dat je kind juist er juist alles aan doet of de harmonie te bewaren?

Wat als jou kind juist steeds grenzen opzoekt? Tegen je ingaat? Dingen doet waarvan het weet dat dit niet de bedoeling is? Kortom: gewoon eigenwijs en tegendraads is.

Naast hooggevoelig kan een kind ook een hele sterke eigen wil hebben.

Dit zijn kinderen die overduidelijk snel overprikkeld raken. Ze kunnen heel enthousiast en blij zijn, maar ook heel boos en verongelijkt. Dit komt doordat ze in de war raken van hun gevoel: aan de ene kant wil het enorm graag dat alles in harmonie is, maar aan de andere kant is het eigenwijs, pittig en weet jou kind precies wat hij wil. Deze kant botst zo met de kant die alles in harmonie wil hebben dat je kind zo in de war raakt met zijn gevoel dat hij daar echt wanhopig en gestrestst van kan raken.

En ook juist deze combinatie is vergroot de kans op een negatief zelfbeeld.
Deze kinderen vallen onder de noemer HG&SW: hooggevoelig & Strong willed.

Hoe kun je je kind helpen?
Heb je, nu na het lezen van dit artikel,  het vermoeden dat je kind hoogsensitief is, kun je
misschien wel wat tips gebruiken die jou en je kind gaan helpen.

Ten eerste:
Het allerbelangrijkste is: Toon begrip voor je emoties van je kind.
Dit zal niet altijd gemakkelijk zijn en misschien snap je de emoties ook niet altijd en vind je dat je kind zich soms niet zo moet aanstellen.
Als ouder kun je de aard van je kind niet veranderen. Mijn tip eerste tip is daarom, verdiep je in je kind zodat je beter weet wat je kind nodig heeft.
Besef je ook dat hooggevoeligheid niet iets is dat over gaat met de jaren.
je kind moet leren omgaan met dit talent. Want een talent is het zeker.

Ten tweede:
Een kind dat door zijn/haar gevoelige aard snel van slag is, heeft in de eerste plaats erkenning nodig voor hoe hij/zij dingen beleeft.

“Maar je hoeft jezelf toch niet te haten? Niemand is perfect, wij houden van je zoals je bent!” is (met alle goede bedoelingen) een ontkenning. Je zegt namelijk dat je kind zichzelf niet zou moeten haten, terwijl je kind deze gevoelens op dat moment wel heeft. Erkennen is bijvoorbeeld (op een rustige toon) zeggen:

“Je hebt zo je best gedaan op de tekening en nu is het toch niet helemaal geworden wat je wilde. Dan ben je helemaal … (boos, verdrietig etc…) van binnen, hè?” Erkenning leidt tot ontspanning bij je kind. Als gevoelens er mogen zijn, kunnen ze weer weg vloeien. Anders blijven ze hangen en stapelen ze zich op, tot een negatief zelfbeeld.

Ten derde:
Het hele verschil zit m in: tijd en rust voor het kind zelf in een kalme omgeving, thuis of in de natuur. Bouw dus extra van die rustmomenten inbouwen zodat het gevoelige zenuwstelsel niet overprikkeld raakt.

En ten vierde:
Eerlijk is eerlijk: een hooggevoelig kind, en zeker een hooggevoelig & strong-willed kind vraagt best wel het wat van je, als ouder. Bewust zijn van jezelf, oude gewoontes doorbreken en jezelf ontwikkelen.
Ik kan met jullie meedenken en het talent van jullie kind verder ontwikkelen door te leren hoe hij hier het beste mee om kan gaan.
Samen kunnen we kijken hoe we mooie sprongen kunnen maken in het leven van jullie kind.

Schuiven naar boven