Kenmerken hoogsensitief (en strong willed) kind

Vraag je je af waarom jou kind over de kleinste dingen kan zeuren, zo afwachtend of snel boos is… 
Wie weet is jou kind wel hoogsensitief. Hieronder even een aantal duidelijk herkenbare kenmerken.

 • Prikkelgevoelig en opmerkzaam Door prikkels van buitenaf, raken kinderen snel overprikkeld en vermoeid. Ze kunnen slecht tegen harde geluiden, een drukke omgeving, schrikken snel en zijn erg gevoelig voor pijn. Hooggevoelige kinderen kunnen last hebben van kleren die kriebelen, nat zijn of niet lekker zitten. Vreemde geuren, geluiden of smaken vallen ze snel op. Ze hebben oog voor detail, zo valt het ze bijvoorbeeld op als iets van plaats is veranderd of als er iets is veranderd aan het uiterlijk van iemand.

 • Nieuwsgierig en bedachtzaam Hooggevoelige kinderen stellen vaak veel en diepzinnige vragen. Ze denken net een stapje verder. Ze kijken bijvoorbeeld eerst of iets veilig is voordat ze ergens in klimmen. Ook houden ze vaak van rustige spelletjes en een rustige omgeving.

 • Gevoelig voor stemmingen van anderen Doordat hooggevoelige kinderen veel spiegelneuronen hebben ze oog voor de gevoelens of stemming van anderen. Ze voelen snel aan dat er iets aan de hand is met een ander en ze kunnen goed medeleven tonen. Soms nemen ze stemmingen van anderen over en lijken ze gedachten te kunnen lezen. Zo kunnen hooggevoelige kinderen ineens verdrietig worden zonder (aantoonbare) reden.

 • Intens en intuïtief Hooggevoelige kinderen zijn intens. Ze kunnen intens genieten van kleine dingen, maar bijvoorbeeld ook intens boos worden. Ze zijn snel diep ontroerd en reageren vaak vanuit hun intuïtie. Ze worden vaak omschreven als een gevoelig kind met een sterke wil.

 • Moeite met verrassingen en veranderingen Kinderen die hooggevoelig zijn, houden over het algemeen niet van verrassingen. Ze kunnen moeilijk omgaan met grote veranderingen, zoals een verhuizing of een wisseling van groep.

 • Perfectionistisch Ook perfectionisme komt veel voor bij hooggevoelige kinderen. Deze kinderen onderschatten vaak hun eigen talenten. Het perfectionisme kan tot faalangst leiden.

Kenmerken Hoogsensitief kind met een STERKE WIL / STRONG-WILLED kind (HG&SW)

Wie weet herken je je kind wel in het bovenstaande maar lijkt het er helemaal niet op als of je kind hoogsensitief want waarom verstoort hij anders zo vaak de harmonie?! Misschien herken je je kind dat wel in hetgeen hieronder. 

 • Heeft een sterke wilskracht: weet heel scherp voor ogen goed wat hij/zij wil.

 • Heeft een sterke intrinsieke motivatie: is sterk intrinsiek gemotiveerd (van binnenuit gemotiveerd), gedreven in, enthousiast over en nieuwsgierig naar hetgeen hij/zij wil. Extrinsieke motivatie (belonen) werkt als het werkt slechts tijdelijk, maar heeft meestal een averechts effect.

 • Heeft een sterke behoefte aan autonomie: wil (heel) graag zelf bepalen en zelf doen.

 • Heeft een grote vindingrijkheid: om voor elkaar te krijgen wat hij/zij wil. Als het niet zus, kan, dan proberen we het zo en anders zo en anders zo etc.

 • Is sterk aanwezig: je kunt moeilijk om hem/haar heen.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Bron: https://psychogoed.nl/hooggevoelig-kind-kenmerken-en-opvoedtips/

 

Schuiven naar boven