Hoogsensitief kind? Wat betekent dat eigenlijk.
Hooggevoeligheid is geen stoornis. Het is geen diagnose die vastgesteld kan worden door een psycholoog of psychiater, zoals ADHD of autisme. Hooggevoeligheid is namelijk geen stoornis, maar een aangeboren karaktereigenschap, een talent.
Psychtherapeute Eliane Arin, grondlegster van het begrip HSP (high sensitive person) uit Canada doet al jaren wetenschappelijk onderzoek naar hoogsensitiviteit. Uit haar onderzoeken blijkt dat bijna 1 op de 5 kinderen (15 tot 20% van de kinderen) hoogsensitief is.
Iedereen kijkt, door zijn eigen bril, op een eigen manier naar de wereld. Het verschil zit in hoe nauwkeurig je kijkt en luistert en op welk moment.
Alle mensen kijken op een andere manier naar mensen en dingen. Dat komt omdat ze anders denken en andere ervaringen hebben. Als je aan kinderen vraagt een boom te tekenen zullen ze allemaal een andere boom tekenen. Een esdoorn, een appelboom… De boom kan recht zijn, krom, groot of klein.
Een hooggevoelig kind heeft een hele goede bril, en ook hele goede oren.
Ze zien veel details, voelen veel emoties (ook van anderen) en horen veel geluiden. Al deze informatie komen het lijf binnen als prikkels.
Omdat iedereen dus anders is, verwerkt iedereen ook de prikkels anders.
Een hooggevoelig (of hoogsensitief) kind heeft moeite met het verwerken van prikkels. Vaak wordt gedacht dat het kind angstig of lastig is, maar in werkelijkheid zijn ze gevoeliger en denken ze langer over dingen na. Vaak zijn deze kinderen creatief, slim en vroeg wijs. Ze hebben meer tijd nodig om alles wat ze zien, horen of voelen te verwerken. Een hooggevoelig kind raakt makkelijk overspoeld door emoties. Hierdoor kan het kind teruggetrokken gedrag laten zien en stil of verlegen overkomen. Wanneer je kind wordt belemmerd door dit talent kan het een negatief zelfbeeld ontwikkelen.
Maar lang niet alle kinderen die hoogevoelig zijn, hebben een negatief zelfbeeld, zijn afwachtend of verlegen. Sommige houden wél van uitdagingen maar moeten daarna extra veel rust nemen om te bekomen van de spanning en drukte.
Elke vorm van hooggevoeligheid kan een behoorlijke impact hebben op het leven van je kind.
Wanneer je je niet bewust bent dat je kind deze behoeften heeft, kan je kind zicht boos, verdrietig of zelfs angstig voelen en zijn jullie niet met elkaar in harmonie. Dat is waar de struggels beginnen en wordt het opvoeden van een (hoog)gevoelig kind “opeens” een hele uitdaging.
HIER kun je kenmerken lezen die passen bij hooggevoelige kinderen. Ook heb ik een pagina gemaakt waar tips te lezen voor ouders bij het opvoeden van een hooggevoelig kind. Deze vind je HIER.
Hoewel wetenschappers al deze kenmerken mooi hebben omschreven, en er voldoende tips te vinden zijn is de werkelijkheid toch veel ingewikkelder. HSP laat zich niet vangen in een opsomming van karaktereigenschappen die we gemakkelijk kunnen checken aan de hand van een lijstje of wat oppervlakkige tips die in de praktijk toch lastig uitvoerbaar blijken.
Het grote verschil gaat het maken hoe jou kind leert omgaat met zijn of haar hooggevoeligheid. De reactie op de wetenschap dat hij of zij hooggevoelig is, hoe jullie daarover denken, wat jullie maar vooral het kind hiermee doet is het aller belangrijkst.
Geen enkel kind is precies zoals die van jullie, jullie kind is uniek.
Ik ga graag met jullie opzoek naar welke bril uw kind het beste past en hoe ik jullie het best kan begeleiden.
Voor meer informatie over hoogevoelige (en strong willed) kinderen, klik hier voor: